Kapusta ze szpinakiem i boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2252
Kapusta ze szpinakiem i boczkiem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g wędzonego boczku
  • 6 liści białej kapusty
  • 3 łyżki masła
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki mielonego kopru
  • pęczek świeżego szpinaku
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście kapusty pokroić na małe kawałki, potem sparzyć je wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku dodać masło oraz pokrojoną wcześniej kapustę. Składniki oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mielonym kminkiem i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać do tego pokrojony na kawałki szpinak. Całość dobrze wymieszać i smażyć pod przykryciem przez kolejne 1,5minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów