Kapusta ze szpinakiem i boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2252
Składniki:
- 25 g wędzonego boczku
- 6 liści białej kapusty
- 3 łyżki masła
- 3 szklanki wrzącej wody
- 0,5 łyżeczki mielonego kopru
- pęczek świeżego szpinaku
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście kapusty pokroić na małe kawałki, potem sparzyć je wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku dodać masło oraz pokrojoną wcześniej kapustę. Składniki oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mielonym kminkiem i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać do tego pokrojony na kawałki szpinak. Całość dobrze wymieszać i smażyć pod przykryciem przez kolejne 1,5minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)