Kapusta kwaszona

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 3234
Kapusta kwaszona

Składniki:

  • 50 kg kapusty
  • 1 kg marchwi
  • 100 g nasion kopru lub kminku
  • 800 g soli

Opis przygotowania:

Kapustę oczyścić z pierwszych liści i poszatkować (może być już poszatkowana). Marchew umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Startą marchew wymieszać z kapustą w dużej misce. Całość posolić, dodać nasiona kopru lub kminku i dobrze wymieszać. Wymieszaną kapustę przełożyć do beczki drewnianej lub kamiennego garnka, dobrze ubić, aby nie miała luzu. Wierzch beczki przykryć i obciążyć dużym ciężarem. Na drugi dzień otworzyć, zebrać pianę, która zebrała na kapuście. Kapustę przebić kilka razy ostrym narzędziem, ponownie przykryć denkiem i obciążyć ciężarem. Czynność tę powtarzać po paru dniach. Ukiszona kapusta jest rozpoznawalna po zapachu.

0 komenatrzy

Podobne przepisy