Kapusta kwaszona
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 3817
Składniki:
- 50 kg kapusty
- 1 kg marchwi
- 100 g nasion kopru lub kminku
- 800 g soli
Opis przygotowania:
Kapustę oczyścić z pierwszych liści i poszatkować (może być już poszatkowana). Marchew umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Startą marchew wymieszać z kapustą w dużej misce. Całość posolić, dodać nasiona kopru lub kminku i dobrze wymieszać. Wymieszaną kapustę przełożyć do beczki drewnianej lub kamiennego garnka, dobrze ubić, aby nie miała luzu. Wierzch beczki przykryć i obciążyć dużym ciężarem. Na drugi dzień otworzyć, zebrać pianę, która zebrała na kapuście. Kapustę przebić kilka razy ostrym narzędziem, ponownie przykryć denkiem i obciążyć ciężarem. Czynność tę powtarzać po paru dniach. Ukiszona kapusta jest rozpoznawalna po zapachu.
Komentarze (0)