Kapuśniak ze świeżej kapusty

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 12780
Kapuśniak ze świeżej kapusty
fot. thebittenword.com (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1,5 l wywaru z kości lub warzyw
  • 40 dag kapusty białej
  • 20 dag ziemniaków
  • 15 dag pomidorów
  • 6 dag słoniny
  • 2 dag mąki
  • 150 ml śmietany
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ziele angielskie
  • kminek i sok z cytryny lub kwas mlekowy do smaku

Opis przygotowania:

Kapustę opłucz, pokrój w kostkę, zalej wywarem. Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, pokrój w kostkę, dodaj do kapusty i ugotuj. Pomidory umyj, sparz wrzącą wodą, obierz ze skórki, pokrój w cząstki. Słoninę pokrój w kostkę, częściowo stop, dodaj mąkę, lekko zrumień, połącz z zupą, dodaj pomidory i starte przyprawy. Wlej śmietanę, zagotuj, dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw do smaku.

Autor: plateau

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów