Kapuśniak ze świeżej kapusty
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 12780
Składniki:
- 1,5 l wywaru z kości lub warzyw
- 40 dag kapusty białej
- 20 dag ziemniaków
- 15 dag pomidorów
- 6 dag słoniny
- 2 dag mąki
- 150 ml śmietany
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- cukier
- ziele angielskie
- kminek i sok z cytryny lub kwas mlekowy do smaku
Opis przygotowania:
Kapustę opłucz, pokrój w kostkę, zalej wywarem. Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, pokrój w kostkę, dodaj do kapusty i ugotuj. Pomidory umyj, sparz wrzącą wodą, obierz ze skórki, pokrój w cząstki. Słoninę pokrój w kostkę, częściowo stop, dodaj mąkę, lekko zrumień, połącz z zupą, dodaj pomidory i starte przyprawy. Wlej śmietanę, zagotuj, dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw do smaku.
Komentarze (0)