Kapuśniak z jabłkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2984
Składniki:
- 1 pęczek włoszczyzny
- 3 duże ziemniaki
- ćwiartka kapusty włoskiej
- 3 duże jabłka
- 1 l bulionu wołowego
- 15 dag wędzonego boczku
- 1 łyżeczka kminku
- 3 liście laurowe
- sól
- pieprz
- cukier
Opis przygotowania:
Da garnka wlać bulion i 2 szklanki wody. Pokroić w drobne paski włoszczyzną, kapustę, razem z kminkiem i liściem laurowym dodać do bulionu. Gotować około 15 minut. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć go na patelni do czasu wytopienia z niego tłuszczu, a następnie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Boczek z cebulą smażyć przez 3 minuty. Ziemniaki obrać, pokroić je w kostkę i razem ze smażonym boczkiem i pokrojoną kapustą dodać do wywaru. Doprawić solą i pieprzem. Gotować przez 10 minut. Po tym czasie do całości dodać posiekane jabłka i gotować przez 15 minut. Gotowy kapuśniak podawać na gorąco przyozdobiony zielona natką pietruszki lub selera.
Komentarze (0)