Kapuśniak ze słodkiej kapusty z wieprzowiną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2449
Składniki:
- 40 g wieprzowiny mielonej
- 4 ziemniaki
- 4 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 łyżki masła
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna pieprzu
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 mała główka czerwonej kapusty
- 1 łyżeczka octu winnego
- 0,5 główki białej kapusty
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- maggi
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę białą i czerwoną zszatkować osobno na tarce jarzynowej. Białą przełożyć do dużego garnka, dodać do niej pokrojoną w kostkę marchew, obrany i pokrojony na kawałki czosnek, jedną cebulę, obrane ze skóry oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu. Wlać 1,5 l wody i gotować do miękkości składników. Po ugotowaniu doprawić do smaku pieprzem i solą, dodać masło, wymieszać i trzymać w ciepłym miejscu.
Kapustę czerwoną zalać niewielką ilością wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Potem doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu, wlać ocet winny, dodać cukier i dokładnie wymieszać, po czym odstawić na 10 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzać olej na patelni dodać pokrojoną w drobną kostkę jedną cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać mięso mielone, 4 krople maggi, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zrumienić na małym ogniu.
Gorącą zupę przelać do miski, dodać do niej wyciągnięta z lodówki czerwona kapustę i wyłożyć smażone mięso. Całość udekorować natką zielonej pietruszki.
Kapustę czerwoną zalać niewielką ilością wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Potem doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu, wlać ocet winny, dodać cukier i dokładnie wymieszać, po czym odstawić na 10 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzać olej na patelni dodać pokrojoną w drobną kostkę jedną cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać mięso mielone, 4 krople maggi, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zrumienić na małym ogniu.
Gorącą zupę przelać do miski, dodać do niej wyciągnięta z lodówki czerwona kapustę i wyłożyć smażone mięso. Całość udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)