Kapuśniak ze słodkiej kapusty z wieprzowiną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2449
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z wieprzowiną
fot. Ron Dollete / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 40 g wieprzowiny mielonej
  • 4 ziemniaki
  • 4 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 0,5 główki białej kapusty
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • maggi

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę białą i czerwoną zszatkować osobno na tarce jarzynowej. Białą przełożyć do dużego garnka, dodać do niej pokrojoną w kostkę marchew, obrany i pokrojony na kawałki czosnek, jedną cebulę, obrane ze skóry oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu. Wlać 1,5 l wody i gotować do miękkości składników. Po ugotowaniu doprawić do smaku pieprzem i solą, dodać masło, wymieszać i trzymać w ciepłym miejscu.

Kapustę czerwoną zalać niewielką ilością wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Potem doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu, wlać ocet winny, dodać cukier i dokładnie wymieszać, po czym odstawić na 10 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzać olej na patelni dodać pokrojoną w drobną kostkę jedną cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać mięso mielone, 4 krople maggi, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zrumienić na małym ogniu.

Gorącą zupę przelać do miski, dodać do niej wyciągnięta z lodówki czerwona kapustę i wyłożyć smażone mięso. Całość udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów