Alzacki kapuśniak

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1970
Alzacki kapuśniak
fot. rick / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 750 g świeżej kapusty
  • 750 g ziemniaków
  • 30 g masła
  • 2 cebule
  • 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Kapustę umyć, poszatkować, usunąć głąb i blanszować przez 15 minut. Następnie odcedzić. Cebule obrać, pokroić drobno i zeszklić na maśle. Do cebuli dodać mąkę, dokładnie wymieszać i wlać do kapusty. Kapustę zalać bulionem i gotować przez około 90 minut. W połowie gotowania obrać ziemniaki, umyć, pokroić w kostkę i dodać do całości. Gotować jeszcze 30 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Po ugotowaniu przelać na talerz i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów