Alzacki kapuśniak
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1970
Składniki:
- 750 g świeżej kapusty
- 750 g ziemniaków
- 30 g masła
- 2 cebule
- 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Kapustę umyć, poszatkować, usunąć głąb i blanszować przez 15 minut. Następnie odcedzić. Cebule obrać, pokroić drobno i zeszklić na maśle. Do cebuli dodać mąkę, dokładnie wymieszać i wlać do kapusty. Kapustę zalać bulionem i gotować przez około 90 minut. W połowie gotowania obrać ziemniaki, umyć, pokroić w kostkę i dodać do całości. Gotować jeszcze 30 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Po ugotowaniu przelać na talerz i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)