Naleśniki z kandyzowaną skórką pomarańczową

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1502
Naleśniki z kandyzowaną skórką pomarańczową
fot. citymama / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżka cukru pudru
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na kandyzowaną skórkę pomarańczową:
  • 4 skórki z pomarańczy
  • 1 szklanką wody
  • 1 szklanka cukru

Opis przygotowania:

Przygotować kandyzowaną skórkę pomarańczową: skórkę z pomarańczy pokroić w kostkę, przełożyć do rondla, zalać wrzątkiem, zagotować na średnim ogniu i odcedzić. Następnie przełożyć ją do rondla, zasypać ją cukrem, zalać 1 szklankę wody i gotować przez 15 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym miejscu.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ze szczyptą soli. Wymieszane składniki zalać mlekiem, po czym wlać do tego ekstrakt waniliowy i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietany. Zmiksowane składniki nabrać chochelka i przelać na mocno rozgrzany olej na patelni. Smażyć z obu stron na rumiany kolor, po czym przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem i wyłożyć na to kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów