Naleśniki z kandyzowaną skórką pomarańczową
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1682
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżka cukru pudru
- 1 szklanka wrzącej wody
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka 2%
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki soli
- Na kandyzowaną skórkę pomarańczową:
- 4 skórki z pomarańczy
- 1 szklanką wody
- 1 szklanka cukru
Opis przygotowania:
Przygotować kandyzowaną skórkę pomarańczową: skórkę z pomarańczy pokroić w kostkę, przełożyć do rondla, zalać wrzątkiem, zagotować na średnim ogniu i odcedzić. Następnie przełożyć ją do rondla, zasypać ją cukrem, zalać 1 szklankę wody i gotować przez 15 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym miejscu.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ze szczyptą soli. Wymieszane składniki zalać mlekiem, po czym wlać do tego ekstrakt waniliowy i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietany. Zmiksowane składniki nabrać chochelka i przelać na mocno rozgrzany olej na patelni. Smażyć z obu stron na rumiany kolor, po czym przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem i wyłożyć na to kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ze szczyptą soli. Wymieszane składniki zalać mlekiem, po czym wlać do tego ekstrakt waniliowy i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietany. Zmiksowane składniki nabrać chochelka i przelać na mocno rozgrzany olej na patelni. Smażyć z obu stron na rumiany kolor, po czym przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem i wyłożyć na to kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Komentarze (0)