Kalmary grillowane
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1306
Składniki:
- 400 g mrożonych kalmarów
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 zielone ogórki szklarniowe
- sól
Opis przygotowania:
Kalmary rozmrozić i wrzucić do 1 l gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować je na średnim ogniu przez 3 minuty, a następnie wyciągnąć z wody i osuszyć. Osuszone kalmary przełożyć na ruszt rozpalonego grilla, skropić 2 łyżkami oliwy z oliwek i grillować je z obu stron do chwili, aż się zarumienić. Wtedy ściągnąć je z grilla. Ogórki szklarniowe umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie krążki na talerz. Na pokrojone ogórki wyłożyć grillowane kalmary. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie krążki i zrumienić ją na pozostałej oliwie na patelni. Po zrumienieniu ściągnąć ją z patelni i dodać do całości na talerzu. Wszystko skropić sosem sojowym i podawać do spożycia.
Komentarze (0)