Kalmary grillowane

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1306
Kalmary grillowane
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g mrożonych kalmarów
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 zielone ogórki szklarniowe
  • sól

Opis przygotowania:

Kalmary rozmrozić i wrzucić do 1 l gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować je na średnim ogniu przez 3 minuty, a następnie wyciągnąć z wody i osuszyć. Osuszone kalmary przełożyć na ruszt rozpalonego grilla, skropić 2 łyżkami oliwy z oliwek i grillować je z obu stron do chwili, aż się zarumienić. Wtedy ściągnąć je z grilla. Ogórki szklarniowe umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie krążki na talerz. Na pokrojone ogórki wyłożyć grillowane kalmary. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie krążki i zrumienić ją na pozostałej oliwie na patelni. Po zrumienieniu ściągnąć ją z patelni i dodać do całości na talerzu. Wszystko skropić sosem sojowym i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów