Słodycz japoński
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1846
Składniki:
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- Ciasto:
- 1,5 szklanki wody
- 1 szklanka mąki z kleistego ryżu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka galaretki malinowej w proszku
- Wypełnienie:
- 300 g fasoli adzuki
- 2 łyżki brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go dwoma szklankami lekko osolonej wody, wsypać do tego kurkumę, ugotować na sypko i odparować.
Przygotować wypełnienie: fasolę adzuki zalać 1 l wody i moczyć przez 2,5 godziny. Po tym czasie ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Do odcedzonej fasoli wlać ekstrakt waniliowy, wsypać brązowy cukier i razem zmiksować na jednolitą masę. Uformować z niej ręcznie małe kulki.
Przygotować ciasto: mąkę ryżową wymieszać z galaretka malinową. Następnie zagotować 1,5 szklanki wody i na wrzątek wsypać stopniowo wymieszane składniki. Całość mieszać drewnianą łyżka i gotować do chwili, aż składniki składniki dobrze zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia i przestudzić. Z przestudzonych składników uformować ręcznie małe, okrągłe placki i dodać do nich uformowane wcześniej kulki ze składników z fasolą.
Wszystko zlepić ręcznie w taki sposób, aby powstały płatki kwiatu. Na wierzch nałożyć odparowany ryż z kurkumą.
Przygotować wypełnienie: fasolę adzuki zalać 1 l wody i moczyć przez 2,5 godziny. Po tym czasie ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Do odcedzonej fasoli wlać ekstrakt waniliowy, wsypać brązowy cukier i razem zmiksować na jednolitą masę. Uformować z niej ręcznie małe kulki.
Przygotować ciasto: mąkę ryżową wymieszać z galaretka malinową. Następnie zagotować 1,5 szklanki wody i na wrzątek wsypać stopniowo wymieszane składniki. Całość mieszać drewnianą łyżka i gotować do chwili, aż składniki składniki dobrze zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia i przestudzić. Z przestudzonych składników uformować ręcznie małe, okrągłe placki i dodać do nich uformowane wcześniej kulki ze składników z fasolą.
Wszystko zlepić ręcznie w taki sposób, aby powstały płatki kwiatu. Na wierzch nałożyć odparowany ryż z kurkumą.
Komentarze (0)