Cytrynowy kakigōri

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1741
Cytrynowy kakigōri
fot. Darkware (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 4 cytryny
  • 4 plastry cytryny do dekoracji
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
  • 2 łyżki słodkiego mleka skondensowanego

Opis przygotowania:

Cytryny umyć, obrać ze skóry, usunąć nasiona, a miąższ pokroić drobno i przełożyć do miksera. Następnie wsypać do niego cukier puder, wlać mleko skondensowane, wodę mineralną i razem zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu całość przełożyć do plastikowego pojemnika, wstawić do zamrażalnika i dobrze zamrozić. Następnie wszystko wyciągnąć z zamrażalnika i łyżką wyskrobać zawartość pojemnika do kubka. Gotowy deser udekorować plastrami cytryny i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów