Ciasto kajmakowe z masą bakaliową w syropie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1324
Składniki:
- 300 g mrożonego ciasta francuskiego
- 200 ml syropu klonowego
- 4 świeże truskawki
- 2 łyżki cukru
- 2 gałązki świeżej mięty do dekoracji
- 0,5 szklanki cieplej wody
- Masa:
- 400 g kajmaku
- 200 g tłuczonych orzeszków ziemnych
- 150 g rodzynek
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g kandyzowanej skorki cytrynowej
Opis przygotowania:
Truskawki oraz mięte umyć i osączyć z wody. Ciasto francuskie skropić ciepłą wodą i przełożyć jedną warstwę na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Przygotować masę: kajmak przelać do miski, potem wsypać do niego tłuczone orzechy ziemne, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową. Całość dobrze wymieszać i wysmarować tym płat ciasta w blasze do pieczenia. Wszystko nakryć drugim płatem ciasta, dobrze docisnąć do siebie i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C.
Ciasto piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, podzielić na porcje i przełożyć na talerz. Wszystko posypać cukrem, udekorować truskawkami, świeżą miętą i polać syropem klonowym.
Przygotować masę: kajmak przelać do miski, potem wsypać do niego tłuczone orzechy ziemne, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową. Całość dobrze wymieszać i wysmarować tym płat ciasta w blasze do pieczenia. Wszystko nakryć drugim płatem ciasta, dobrze docisnąć do siebie i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C.
Ciasto piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, podzielić na porcje i przełożyć na talerz. Wszystko posypać cukrem, udekorować truskawkami, świeżą miętą i polać syropem klonowym.
Komentarze (0)