Kaczka ze szpinakiem i śliwkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2532
Kaczka ze szpinakiem i śliwkami
fot. missmeng / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 piersi z kaczki
  • 2 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego jałowca
  • 1 szklanka czerwonego wina półsłodkiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 kg śliwek węgierek
  • pęczek szpinaku
  • pieprz sól

Opis przygotowania:

Piersi z kaczki umyć i osączyć z wody. Następnie skropić je oliwą z oliwek, oprószyć pieprzem, solą oraz jałowcem. Dodać do tego sok z cytryny, przepuszczony przez praskę czosnek, obraną i pokrojoną w drobną kostkę dymkę i odstawić na 40 minut do lodówki. Szpinak sparzyć 2 szklankami wrzącej, lekko osolonej wody, osączyć z jej nadmiaru i wyłożyć na talerz. Wszystkie składniki wyciągnąć z lodówki i przełożyć na patelnię. Całość smażyć do czasu zarumienienia mięsa, potem wlać do tego wino czerwone i dusić do miękkości mięsa pod przykryciem. W czasie duszenia mięso podlewać wytworzonym sosem. W połowie duszenia dodać do tego wydrylowane z pestek śliwki i dusić do miękkości składników. Gotowe ściągnąć z ognia, pokroić na porcje i wyłożyć na szpinak.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów