Kaczka ze szpinakiem i śliwkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2698
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 piersi z kaczki
- 2 dymki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonego jałowca
- 1 szklanka czerwonego wina półsłodkiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 kg śliwek węgierek
- pęczek szpinaku
- pieprz sól
Opis przygotowania:
Piersi z kaczki umyć i osączyć z wody. Następnie skropić je oliwą z oliwek, oprószyć pieprzem, solą oraz jałowcem. Dodać do tego sok z cytryny, przepuszczony przez praskę czosnek, obraną i pokrojoną w drobną kostkę dymkę i odstawić na 40 minut do lodówki. Szpinak sparzyć 2 szklankami wrzącej, lekko osolonej wody, osączyć z jej nadmiaru i wyłożyć na talerz. Wszystkie składniki wyciągnąć z lodówki i przełożyć na patelnię. Całość smażyć do czasu zarumienienia mięsa, potem wlać do tego wino czerwone i dusić do miękkości mięsa pod przykryciem. W czasie duszenia mięso podlewać wytworzonym sosem. W połowie duszenia dodać do tego wydrylowane z pestek śliwki i dusić do miękkości składników. Gotowe ściągnąć z ognia, pokroić na porcje i wyłożyć na szpinak.
Komentarze (0)