Jarskie kotlety
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3522
Składniki:
- 1 włoska kapusta
- 2 ziemniaki
- 1 mały seler
- 1 marchew
- 1 por
- 1 jajko
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 5 średnich pieczarek
- 3 łyżki bułki tartej
- olej
- sól
- pieprz
- kurkuma
- oregano
Opis przygotowania:
Kapustę oczyścić i poszatkować. Marchew, ziemniaki i seler obrać, pokroić w kostkę i ugotować na półmiękko. Po ugotowaniu odcedzić i zostawić 0,5 szklanki wywaru. W tym wywarze ugotować 2 łyżki płatków owsianych, pozostałe pozostawić do obtaczania kotletów. Jajko ugotować na twardo i obrać ze skorupki. Na patelni rozgrzać olej, pokroić por, pieczarki w cienkie plastry i lekko podsmażyć. Podsmażone wymieszać z ugotowanymi warzywami, z jajkiem, płatkami owsianymi i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Otrzymaną masę wymieszać, dodać do niej kurkumę, oregano sól i pieprz. Formować z niej kotlety, obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z niegotowanymi płatkami owsianymi i smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe kotlety podajemy z sosem beszamelowym lub ketchupem.
Komentarze (0)