Jajka zapiekane z serem i pomidorami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2066
Jajka zapiekane z serem i pomidorami
fot. thebittenword.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 8 jaj
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 pomidory
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pomidory umyć, osączyć z wody i pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pomidory oraz przecier pomidorowy. Następnie składniki doprawić do smaku pieprzem, solą, rozmarynem, oregano, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 4 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia, przełożyć do odpowiednich naczyń żaroodpornych, posypać tartym parmezanem i wbić do tego jajka. Całość oprószyć szczyptą soli, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 250 stopni i piec do czasu, aż białka jajek się zetną. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekały.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów