Jajka zapiekane z serem i pomidorami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2066
Składniki:
- 8 jaj
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 pomidory
- 0,5 szklanki tartego parmezanu
- 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Pomidory umyć, osączyć z wody i pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pomidory oraz przecier pomidorowy. Następnie składniki doprawić do smaku pieprzem, solą, rozmarynem, oregano, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 4 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia, przełożyć do odpowiednich naczyń żaroodpornych, posypać tartym parmezanem i wbić do tego jajka. Całość oprószyć szczyptą soli, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 250 stopni i piec do czasu, aż białka jajek się zetną. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekały.
Komentarze (0)