Jajka zapiekane z chlebem i serem pleśniowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3405
Jajka zapiekane z chlebem i serem pleśniowym
fot. anjuli_ayer / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 6 pieczarek
  • 4 jajka
  • 4 kromki chleba
  • 4 liście szałwii
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 szklanka buliony warzywnego z kostki
  • 0,5 łyżeczki czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Rozpuścić bulion warzywny w ciepłej wodzie i przelać do naczynia do zapiekania. Do bulionu dodać połamane kromki chleba i namoczyć. Obrać cebulę i pokroić ją w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobna kostkę. Pokrojone warzywa wymieszać, dodać do bulionu, doprawić pieprzem i solą. Dodać do tego pokrojony drobno ser pleśniowy i zapiec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni. Kiedy ser się rozpuści, wyciągnąć z piekarnika, wbić jajka i ponownie zapiekać w piekarniku, do czasu aż się zetną. Następnie wyciągnąć z piekarnika i oprószyć mieloną papryką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów