Jajka z polentą i oliwkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1356
Jajka z polentą i oliwkami
fot. anneh632 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 6 jaj
  • 2 łyżki zielonych oliwek z papryczką w zalewie
  • 1 marchew
  • Polenta:
  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 1,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Marchew umyć, obrać ze skory i pokroić w cienkie krążki. Oliwki z papryczką osączyć z zalewy i pokroić w cienkie krążki. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo i odcedzić. Następnie obrać je ze skorupek, przekroić w górnej części, wydrążyć żółtka i przełożyć je do miski.

Przygotować polentę: zagotować wodę z solą w rondlu i na wrzątek wsypać stopniowo mąkę kukurydzianą. Mieszać drewnianą łyżką i gotować do chwili, aż zgęstnieje. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć do wydrążonych żółtek w misce.

Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę. Przełożyć ją do białek jaj i udekorować pokrojoną marchewką oraz oliwkami z papryką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów