Jajka z polentą i oliwkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1527
Składniki:
- 6 jaj
- 2 łyżki zielonych oliwek z papryczką w zalewie
- 1 marchew
- Polenta:
- 250 g mąki kukurydzianej
- 1,5 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki soli
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Marchew umyć, obrać ze skory i pokroić w cienkie krążki. Oliwki z papryczką osączyć z zalewy i pokroić w cienkie krążki. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo i odcedzić. Następnie obrać je ze skorupek, przekroić w górnej części, wydrążyć żółtka i przełożyć je do miski.
Przygotować polentę: zagotować wodę z solą w rondlu i na wrzątek wsypać stopniowo mąkę kukurydzianą. Mieszać drewnianą łyżką i gotować do chwili, aż zgęstnieje. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć do wydrążonych żółtek w misce.
Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę. Przełożyć ją do białek jaj i udekorować pokrojoną marchewką oraz oliwkami z papryką.
Przygotować polentę: zagotować wodę z solą w rondlu i na wrzątek wsypać stopniowo mąkę kukurydzianą. Mieszać drewnianą łyżką i gotować do chwili, aż zgęstnieje. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć do wydrążonych żółtek w misce.
Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę. Przełożyć ją do białek jaj i udekorować pokrojoną marchewką oraz oliwkami z papryką.
Komentarze (0)