Jajka z pastą chrzanową

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1741
Jajka z pastą chrzanową
fot. www.WorthTheWhisk.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu do dekoracji
  • Na sos chrzanowy:
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 dymka
  • 1 łyżka majonezu
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • sól

Opis przygotowania:

Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą, ugotować na twardo i odcedzić. Następnie obrać je ze skorupek, przekroić na połówki i wydrążyć żółtka. Wydrążone żółtka przełożyć do miski.

Przygotować pastę chrzanową: ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę i dodać do żółtek w misce wraz z tartym chrzanem oraz pokrojoną w drobną kostkę dymką. Całość oprószyć szczyptą soli i pieprzu, po czym dodać majonez i wszystko razem dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami nadziać wydrążone jajka i przełożyć na talerz.

Wszystko posypać mieloną papryka i udekorować gałązkami świeżego rozmarynu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów