Jajka z pastą chrzanową
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1898
Składniki:
- 4 jajka
- 4 gałązki świeżego rozmarynu do dekoracji
- Na sos chrzanowy:
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 2 kiszone ogórki
- 1 dymka
- 1 łyżka majonezu
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- sól
Opis przygotowania:
Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą, ugotować na twardo i odcedzić. Następnie obrać je ze skorupek, przekroić na połówki i wydrążyć żółtka. Wydrążone żółtka przełożyć do miski.
Przygotować pastę chrzanową: ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę i dodać do żółtek w misce wraz z tartym chrzanem oraz pokrojoną w drobną kostkę dymką. Całość oprószyć szczyptą soli i pieprzu, po czym dodać majonez i wszystko razem dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami nadziać wydrążone jajka i przełożyć na talerz.
Wszystko posypać mieloną papryka i udekorować gałązkami świeżego rozmarynu.
Przygotować pastę chrzanową: ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę i dodać do żółtek w misce wraz z tartym chrzanem oraz pokrojoną w drobną kostkę dymką. Całość oprószyć szczyptą soli i pieprzu, po czym dodać majonez i wszystko razem dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami nadziać wydrążone jajka i przełożyć na talerz.
Wszystko posypać mieloną papryka i udekorować gałązkami świeżego rozmarynu.
Komentarze (0)