Jajka z krewetkami i cebulą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1413
Jajka z krewetkami i cebulą
fot. manda_wong / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 krewetki mrożonych
  • 4 czarne oliwki
  • 1 szklanka mąki
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki chili
  • szczypiorek do dekoracji
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Szczypiorek umyć i pokroić drobno. Następnie mąkę wymieszać z mlekiem, mieloną papryką oraz szczyptą soli, aby powstała konsystencję gęstej śmietanki. Potem zanurzyć w tym krewetki i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Smażyć na złoty kolor, a następnie osączyć z tłuszczu. Jajka zalać wodą, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek i przekroić na połowy. Na przekrojone jajka przełożyć smażone krewetki oraz obraną i pokrojoną w plastry cebulę. Całość udekorować oliwkami i pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów