Jajka z krewetkami i cebulą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1634
Składniki:
- 4 jajka
- 4 krewetki mrożonych
- 4 czarne oliwki
- 1 szklanka mąki
- 1 cebula
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki chili
- szczypiorek do dekoracji
- olej do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Szczypiorek umyć i pokroić drobno. Następnie mąkę wymieszać z mlekiem, mieloną papryką oraz szczyptą soli, aby powstała konsystencję gęstej śmietanki. Potem zanurzyć w tym krewetki i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Smażyć na złoty kolor, a następnie osączyć z tłuszczu. Jajka zalać wodą, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek i przekroić na połowy. Na przekrojone jajka przełożyć smażone krewetki oraz obraną i pokrojoną w plastry cebulę. Całość udekorować oliwkami i pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)