Jajka z dynią i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1349
Składniki:
- 300 g miąższu z dyni
- 200 g świeżego szpinaku
- 4 jajka
- 4 łyżki oleju
- 1 cebula
- sol
- pieprz
Opis przygotowania:
Szpinak umyć, osączyć z wody i pokroić na kawałki. Miąższ z dyni obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kosatkę. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i zeszklić na niej na średnim ogniu pokrojoną cebulę. Potem dodać do tego pokrojoną dynię i smażyć, aż lekko się przyrumieni. Wówczas dodać do tego szpinak, całość oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do miękkości dyni. Wtedy składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Jajka wbić do rondla z gotującym się 1 l wody i gotować je do chwili, aż same białka się zetną. Wówczas ściągnąć je z ognia, wyciągnąć z wody, oprószyć je szczypta soli oraz pieprzu i dodać do składników na talerzu.
Komentarze (0)