Jajka z dynią i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 749
Jajka z dynią i szpinakiem
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g miąższu z dyni
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 4 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania:

Szpinak umyć, osączyć z wody i pokroić na kawałki. Miąższ z dyni obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kosatkę. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i zeszklić na niej na średnim ogniu pokrojoną cebulę. Potem dodać do tego pokrojoną dynię i smażyć, aż lekko się przyrumieni. Wówczas dodać do tego szpinak, całość oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do miękkości dyni. Wtedy składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Jajka wbić do rondla z gotującym się 1 l wody i gotować je do chwili, aż same białka się zetną. Wówczas ściągnąć je z ognia, wyciągnąć z wody, oprószyć je szczypta soli oraz pieprzu i dodać do składników na talerzu.

0 komenatrzy

Podobne przepisy