Faszerowane jajka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3038
Składniki:
- 8 jajek:
- puszka śledzia "po gdańsku":
- mała cebulka:
- pęczek szczypiorku:
- szklanka śmietany 11% lub 9%:
- 1/3 szklanki majonezu:
Opis przygotowania:
Jajka ugotować na twardo. Po wystudzeniu obrać je ze skorupki i przeciąć wzdłuż na pół.
Do miski wrzucić żółtka, dodać poszatkowaną drobno cebulkę, szczypiorek, śledzie z puszki i 2-4 drobno pokrojone połówki białek.
Wszystko ugnieść widelcem i wymieszać.
Tak przygotowaną masę nałożyć łyżeczką do pozostałych połówek jajka, uklepać i utworzyć górkę.
Majonez zmieszać ze śmietaną (w stosunku 1:3), dodać trochę pieprzu i wymieszać.
Nałożyć na jajka.
Udekorować drobno posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Do miski wrzucić żółtka, dodać poszatkowaną drobno cebulkę, szczypiorek, śledzie z puszki i 2-4 drobno pokrojone połówki białek.
Wszystko ugnieść widelcem i wymieszać.
Tak przygotowaną masę nałożyć łyżeczką do pozostałych połówek jajka, uklepać i utworzyć górkę.
Majonez zmieszać ze śmietaną (w stosunku 1:3), dodać trochę pieprzu i wymieszać.
Nałożyć na jajka.
Udekorować drobno posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Komentarze (0)