Jajecznica ze szparagami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1842
Jajecznica ze szparagami
fot. thebittenword.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g zielonych szparagów
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 0,5 szklanki mleka
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szparagi pokroić na kawałki, po czym zalać je 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Jajka wbić do rondla i dokładnie roztrzepać z mlekiem i mąką. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowane wcześniej szparagi i wszystko zalać roztrzepanymi jajkami. Doprawić do smaku pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową. Wymieszać i smażyć do czasu, aż jajka się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia, przełożyć do miski i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów