Jajecznica ze szparagami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1842
Składniki:
- 30 g zielonych szparagów
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 0,5 szklanki mleka
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szparagi pokroić na kawałki, po czym zalać je 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Jajka wbić do rondla i dokładnie roztrzepać z mlekiem i mąką. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowane wcześniej szparagi i wszystko zalać roztrzepanymi jajkami. Doprawić do smaku pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową. Wymieszać i smażyć do czasu, aż jajka się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia, przełożyć do miski i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)