Podpłomyki ze szparagami i jajecznicą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1477
Podpłomyki ze szparagami i jajecznicą
fot. SteveR- / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g zielonych szparagów
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szparagi przełożyć do rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Do wymieszanych składników dodać masło, wlać maślankę i zagnieść ciasto. Podzielić je na równe kawałki i rozwałkować na grubość 1 cm. Następnie wyciąć w nim krążki kubkiem i przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się przyrumienią z obu stron. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do szparagów na talerzu.

Jajka wbić do kubka, wsypać do nich szczyptę soli oraz pieprzu, roztrzepać widelcem i przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć do chwili ścięcia jaj, następnie ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów