Podpłomyki ze szparagami i jajecznicą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1477
Składniki:
- 25 g zielonych szparagów
- 3 jajka
- 1 łyżka oleju
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 0,5 szklanki maślanki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szparagi przełożyć do rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Do wymieszanych składników dodać masło, wlać maślankę i zagnieść ciasto. Podzielić je na równe kawałki i rozwałkować na grubość 1 cm. Następnie wyciąć w nim krążki kubkiem i przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się przyrumienią z obu stron. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do szparagów na talerzu.
Jajka wbić do kubka, wsypać do nich szczyptę soli oraz pieprzu, roztrzepać widelcem i przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć do chwili ścięcia jaj, następnie ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Do wymieszanych składników dodać masło, wlać maślankę i zagnieść ciasto. Podzielić je na równe kawałki i rozwałkować na grubość 1 cm. Następnie wyciąć w nim krążki kubkiem i przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się przyrumienią z obu stron. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do szparagów na talerzu.
Jajka wbić do kubka, wsypać do nich szczyptę soli oraz pieprzu, roztrzepać widelcem i przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć do chwili ścięcia jaj, następnie ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)