Jagnięcina z warzwami w sosie z granatów

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1559
Jagnięcina z warzwami w sosie z granatów
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g jagnięciny bez kości
  • 5 łyżek oleju
  • 2 cebule
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 duży kalafior
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 2 łyżki soku z granatu
  • 2 łyżki pestek z granatu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bulionu warzywnego

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć go do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawał, ugotować do miękkości i odcedzić. Do odcedzonego kalafiora dodać śmietanę, po czym oba składniki razem zmiksować mikserem na jednolitą masę i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w plastry o grubości 1 cm i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać jagnięcinę, oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu, suszonym majerankiem tymiankiem i smażyć do miękkości. Kiedy zmięknie, ściągnąć ją z ognia, podzielić na porcje i razem ze smażoną cebulą dodać do składników na talerzu.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wlać miód lipowy, sok z granatu, pestki, i bulion warzywny. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymiesza, zagotować na średnim ogniu i polać tym potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów