Jagnięcina z warzwami w sosie z granatów
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1559
Składniki:
- 400 g jagnięciny bez kości
- 5 łyżek oleju
- 2 cebule
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 duży kalafior
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól
- pieprz
- Sos:
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki miodu lipowego
- 2 łyżki soku z granatu
- 2 łyżki pestek z granatu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bulionu warzywnego
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć go do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawał, ugotować do miękkości i odcedzić. Do odcedzonego kalafiora dodać śmietanę, po czym oba składniki razem zmiksować mikserem na jednolitą masę i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w plastry o grubości 1 cm i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać jagnięcinę, oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu, suszonym majerankiem tymiankiem i smażyć do miękkości. Kiedy zmięknie, ściągnąć ją z ognia, podzielić na porcje i razem ze smażoną cebulą dodać do składników na talerzu.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wlać miód lipowy, sok z granatu, pestki, i bulion warzywny. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymiesza, zagotować na średnim ogniu i polać tym potrawę.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wlać miód lipowy, sok z granatu, pestki, i bulion warzywny. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymiesza, zagotować na średnim ogniu i polać tym potrawę.
Komentarze (0)