Jagnięcina wędzona z ryżem i ogórkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1407
Jagnięcina wędzona z ryżem i ogórkiem
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 8 plastrów wędzonej polędwicy jagnięcej
  • 4 plastry suszonego nori
  • 2 zielone ogórki
  • 2 szklanki kleistego ryżu
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • sól

Opis przygotowania:

Nori sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Ogórki umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu wlać do niego roztopione masło, wsypać mieloną kolendrę i wymieszać. Następnie przełożyć na plastry wędzonej jagnięciny, po czym całość zawinąć w namoczone wcześniej nori i dodać do ogórków na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów