Brzoskwinie zapiekane z kruszonką i cynamonem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1370
Brzoskwinie zapiekane z kruszonką i cynamonem
fot. TheGirlsNY / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia do zapiekania
  • 1 kg brzoskwiń
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • Kruszonka:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Brzoskwinie umyć, osączyć z wody, obrać je ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić w cienkie plastry i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem. Następnie posypać je cukrem brązowym. Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem oraz cynamonem. Do wymieszanych składników dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Po zagnieceniu ciasto rozkruszyć ręcznie na małe kawałeczki i posypać nimi składniki w naczyniu. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów