Brzoskwinie zapiekane z kruszonką i cynamonem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1617
Składniki:
- 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia do zapiekania
- 1 kg brzoskwiń
- 1 szklanka brązowego cukru
- Kruszonka:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Brzoskwinie umyć, osączyć z wody, obrać je ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić w cienkie plastry i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem. Następnie posypać je cukrem brązowym. Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem oraz cynamonem. Do wymieszanych składników dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Po zagnieceniu ciasto rozkruszyć ręcznie na małe kawałeczki i posypać nimi składniki w naczyniu. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)