Jabłka zapiekane z kruszonką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1062
Składniki:
- 500 g słodkich jabłek
- 400 g lodów śmietankowych
- 400 g granoli bakaliowej
- 100 ml syropu klonowego
- Na kruszonkę:
- 300 g mąki pszennej
- 300 g cukru
- 300 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, osączyć z wody i przekroić na połowy. Następnie usunąć z nich gniazda nasienne.
Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem. Dodać do tego masło, wlać ekstrakt waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. Z zagniecionego ciasta urwać ręcznie małe kawałeczki i wyłożyć nimi wnętrza wydrążonych wcześniej jabłek. Potem wsypać do tego granole bakaliową
Całość przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, potem wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić. Gotowe przełożyć na talerz, polać syropem klonowym i podawać z lodami śmietankowymi.
Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem. Dodać do tego masło, wlać ekstrakt waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. Z zagniecionego ciasta urwać ręcznie małe kawałeczki i wyłożyć nimi wnętrza wydrążonych wcześniej jabłek. Potem wsypać do tego granole bakaliową
Całość przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, potem wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić. Gotowe przełożyć na talerz, polać syropem klonowym i podawać z lodami śmietankowymi.
Komentarze (0)