Jabłka zapiekane z kruszonką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 854
Jabłka zapiekane z kruszonką
fot. Alex9500 / elements.envato.com

Składniki:

  • 500 g słodkich jabłek
  • 400 g lodów śmietankowych
  • 400 g granoli bakaliowej
  • 100 ml syropu klonowego
  • Na kruszonkę:
  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g cukru
  • 300 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, osączyć z wody i przekroić na połowy. Następnie usunąć z nich gniazda nasienne.

Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem. Dodać do tego masło, wlać ekstrakt waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. Z zagniecionego ciasta urwać ręcznie małe kawałeczki i wyłożyć nimi wnętrza wydrążonych wcześniej jabłek. Potem wsypać do tego granole bakaliową

Całość przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, potem wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić. Gotowe przełożyć na talerz, polać syropem klonowym i podawać z lodami śmietankowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów