Jabłka zapiekane na słodko

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1069
Jabłka zapiekane na słodko
fot. foilman / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 100 ml wody
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki do rondla. Następnie zalać je wodą, posypać cukrem brązowym i gotować do ich miękkości na średnim ogniu. Kiedy zmiękną, przełożyć je do brytfanki, posypać mąka, mielonym cynamonem, polać ekstraktem waniliowym i dodać do tego pokrojone na drobne kawałki masło. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów