Jabłka zapiekane na słodko
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1069
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 100 ml wody
- 100 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki do rondla. Następnie zalać je wodą, posypać cukrem brązowym i gotować do ich miękkości na średnim ogniu. Kiedy zmiękną, przełożyć je do brytfanki, posypać mąka, mielonym cynamonem, polać ekstraktem waniliowym i dodać do tego pokrojone na drobne kawałki masło. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i podawać na ciepło.
Komentarze (0)