Banany smażone z musem śliwkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1414
Banany smażone z musem śliwkowym
fot. cchen / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 4 banany
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 białko jajka
  • olej do głębokiego smażenia
  • Mus śliwkowy:
  • 6 dużych śliwek czerwonych
  • 1 łyka białego rumu
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Opis przygotowania:

Banany umyć, osączyć z wody, obrać ze skory i pozbawić końcówek. Białko jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem z cukrem pudrem. Na kolejny talerz przesypać mąkę ryżową. Banany namoczyć w roztrzepanym białku z cukrem pudrem, a następnie w mące ryżowej. Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na małym ogniu do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć do pucharków deserowych.

Przygotować mus: śliwki umyć, osączyć z wody, przekroić na połówki, usunąć pestki i skórę, a miąższ przełożyć do miksera. Do śliwek w mikserze wlać rum, wsypać cukier puder i całość zmiksować na jednolita masę, a następnie dodać do smażonych bananów w pucharkach deserowych.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów