Banany smażone z musem śliwkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1621
Składniki:
- 4 banany
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 białko jajka
- olej do głębokiego smażenia
- Mus śliwkowy:
- 6 dużych śliwek czerwonych
- 1 łyka białego rumu
- 1 łyżeczka cukru pudru
Opis przygotowania:
Banany umyć, osączyć z wody, obrać ze skory i pozbawić końcówek. Białko jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem z cukrem pudrem. Na kolejny talerz przesypać mąkę ryżową. Banany namoczyć w roztrzepanym białku z cukrem pudrem, a następnie w mące ryżowej. Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na małym ogniu do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć do pucharków deserowych.
Przygotować mus: śliwki umyć, osączyć z wody, przekroić na połówki, usunąć pestki i skórę, a miąższ przełożyć do miksera. Do śliwek w mikserze wlać rum, wsypać cukier puder i całość zmiksować na jednolita masę, a następnie dodać do smażonych bananów w pucharkach deserowych.
Przygotować mus: śliwki umyć, osączyć z wody, przekroić na połówki, usunąć pestki i skórę, a miąższ przełożyć do miksera. Do śliwek w mikserze wlać rum, wsypać cukier puder i całość zmiksować na jednolita masę, a następnie dodać do smażonych bananów w pucharkach deserowych.
Komentarze (0)