Jabłka faszerowane
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2613
Składniki:
- 375 g jabłek
- 375 marchwi
- 50 g cukru
- 1 opakowanie kisielu
- 1 kieliszek wina gronowego
- 0,1 g wanilii
Opis przygotowania:
Jabłka umyć i delikatnie wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne oraz miąższ. Wydrążony miąższ pozostawić. Marchew zetrzeć drobno na tarce, dodać do niej posiekany drobno miąższ jabłkowy, wanilię, cukier. Wszystko wymieszać i napełnić farszem wydrążone jabłka. Jabłka ułożyć w brytfance, podlać niewielką ilością wody, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 150 stopni do czasu, aż jabłka będą miękkie. Upieczone jabłka wyłożyć na talerzyki. Ugotować kisiel zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a na gotujący wlać kieliszek wina. Ugotowany kisiel powinien mieć konsystencje galaretki i nim wyłożyć wierzch jabłek. Do spożycia podajemy zaraz po przyrządzeniu.
Komentarze (0)