Jabłka faszerowane

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2613

Składniki:

  • 375 g jabłek
  • 375 marchwi
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie kisielu
  • 1 kieliszek wina gronowego
  • 0,1 g wanilii

Opis przygotowania:

Jabłka umyć i delikatnie wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne oraz miąższ. Wydrążony miąższ pozostawić. Marchew zetrzeć drobno na tarce, dodać do niej posiekany drobno miąższ jabłkowy, wanilię, cukier. Wszystko wymieszać i napełnić farszem wydrążone jabłka. Jabłka ułożyć w brytfance, podlać niewielką ilością wody, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 150 stopni do czasu, aż jabłka będą miękkie. Upieczone jabłka wyłożyć na talerzyki. Ugotować kisiel zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a na gotujący wlać kieliszek wina. Ugotowany kisiel powinien mieć konsystencje galaretki i nim wyłożyć wierzch jabłek. Do spożycia podajemy zaraz po przyrządzeniu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów