Kuru Köfte
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1378
Składniki:
- 450 g mielonego mięsa jagnięcego
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku
- 2 żółte papryki chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 2 łyżki pokrojonej drobno natki zielonej pietruszki
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka pokrojonego zielonego koperku
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Paprykę chili umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Mięso mielone przełożyć do miski. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do mięsa w misce. Wsypać do tego bułkę tartą, mielony kminek, suszony tymianek, szczyptę soli i pieprzu. Następnie wbić do tego jajka, wsypać zielony koperek, natkę zielonej pietruszki i całość dobrze wyrobić ręcznie. Po wyrobieniu uformować z tego podłużne kotlety i obtoczyć je mąką. Masło stopić na rozgrzanej patelni, wlać do niego oliwę z oliwek i jak się dobrze rozgrzeje włożyć do tego przygotowane wcześniej kotlety. Kotlety smażyć na rumiany kolor z obu stron, na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do papryki na talerzu.
Komentarze (0)