Pideli köfte
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1211
Składniki:
- 300 ml jogurtu greckiego
- 2 pomidory
- 2 zielone papryki chili
- 2 chlebki pita
- Na kotlety:
- 350 g mielonego mięsa wołowego
- 350 g mielonego mięsa jagnięcego
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- sól
- Na sos:
- 3 pomidory bez skóry
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki wody
- 1 ząbek czosnku
- pieprz czarny mielony
- sól
Opis przygotowania:
Chlebki pita połamać na małe kawałki, przełożyć je na talerz i polać jogurtem greckim.
Przygotować kotlety: mięso mielone wołowe i jagnięce przełożyć razem do jednej miski. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do mięsa w misce. Wsypać do tego bułkę tartą, mielony kminek, pieprz, sól, wlać oliwę z oliwek i dobrze wyrobić ręcznie. Po wyrobieniu uformować z tego małe kotleciki i przełożyć je na ruszt rozpalonego grilla. Na ruszt położyć też paprykę chili i pomidory. Mięso grillować z obu stron do miękkości. Warzywa do chwili zarumienienia. Potem wszystko ściągnąć z grilla i dodać do pity z jogurtem na talerzu.
Przygotować sos: pomidory ze skóry zmiksować mikserem. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Następnie wlać do tego zmiksowane pomidory oraz wodę, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia, na średnim ogniu. Następnie czym ściągnąć z ognia i polać nim całość.
Przygotować kotlety: mięso mielone wołowe i jagnięce przełożyć razem do jednej miski. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do mięsa w misce. Wsypać do tego bułkę tartą, mielony kminek, pieprz, sól, wlać oliwę z oliwek i dobrze wyrobić ręcznie. Po wyrobieniu uformować z tego małe kotleciki i przełożyć je na ruszt rozpalonego grilla. Na ruszt położyć też paprykę chili i pomidory. Mięso grillować z obu stron do miękkości. Warzywa do chwili zarumienienia. Potem wszystko ściągnąć z grilla i dodać do pity z jogurtem na talerzu.
Przygotować sos: pomidory ze skóry zmiksować mikserem. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Następnie wlać do tego zmiksowane pomidory oraz wodę, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia, na średnim ogniu. Następnie czym ściągnąć z ognia i polać nim całość.
Komentarze (0)