Dundee cake
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1699
Składniki:
- 2 łyżki masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- 2 szklanki wrzącej wody
- Ciasto:
- 500 g suszonych bakalii
- 250 g mąki pszennej
- 180 g brązowego cukru
- 180 masła
- 100 g mielonych migdałów
- 100 g suszonych wiśni
- 30 g płatków migdałowych
- 3 jajka
- 3 łyżki dżemu morelowego
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
- Lukier:
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mleka
Opis przygotowania:
Wszystkie owoce suszone sparzyć wrząca wodą i osączyć z jej nadmiaru. Przygotować ciasto: masło utrzeć mikserem z brązowym cukrem na puszystą pianę. Do utartej masy dodać tartą skórkę pomarańczową, dżem morelowy i dokładnie wymieszać. Wlać do tego mleko, wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Następnie do wymieszanych składników wsypać sparzone wcześniej suszone wiśnie, mielone migdały i bakalie. Całość wymieszać i przełożyć łopatką do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia. Górę wyłożyć płatkami migdałowymi, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz blachy i przestudzić.
Przygotować lukier: cukier puder przesypać do miski, zalać go mlekiem i rozmieszać łyżeczką. Rozmieszanymi składnikami polać upieczone ciasto.
Przygotować lukier: cukier puder przesypać do miski, zalać go mlekiem i rozmieszać łyżeczką. Rozmieszanymi składnikami polać upieczone ciasto.
Komentarze (0)