Hummus z szczypiorkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1979
Składniki:
- 600 g ciecierzycy z puszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini
- 0,5 łyżeczki soli
- natka zielonej pietruszki
- pęczek szczypiorku
Opis przygotowania:
Szczypiorek oraz natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Ciecierzycę osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Do ciecierzycy dodać pastę sezamowa tahini, obrany ze skóry czosnek i pokrojoną wcześniej natkę zielonej pietruszki. Całość zalać oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, doprawić do smaku szczyptą soli i dobrze zmiksować na jednolita masę. Po zmiksowaniu wszystko wyłożyć na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)