Hummus z cieciorką i skórką cytrynową
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1638
Składniki:
- 250 g cieciorki w zalewie
- 1 łyżka świeżo startej skórki cytrynowej
- natka zielonej pietruszki
- Hummus:
- 350 g suszonej ciecierzycy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- sól
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Przygotować humus: suszoną ciecierzycą zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 4 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie przełożyć ją do miksera, dodać do niej obrany ze skóry czosnek, wsypać do tego mielony kumin rzymski, wlać oliwę z oliwek, sok cytrynowy i razem zmiksować na jednolitą masę, po czym przełożyć do miski. Cieciorkę osączyć z zalewy i dodać do składników w misce. Dodać do tego świeżo startą skórkę cytrynową. Wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)