Hummus z cieciorką i skórką cytrynową

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1443
Hummus z cieciorką i skórką cytrynową
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g cieciorki w zalewie
  • 1 łyżka świeżo startej skórki cytrynowej
  • natka zielonej pietruszki
  • Hummus:
  • 350 g suszonej ciecierzycy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • sól

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Przygotować humus: suszoną ciecierzycą zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 4 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie przełożyć ją do miksera, dodać do niej obrany ze skóry czosnek, wsypać do tego mielony kumin rzymski, wlać oliwę z oliwek, sok cytrynowy i razem zmiksować na jednolitą masę, po czym przełożyć do miski. Cieciorkę osączyć z zalewy i dodać do składników w misce. Dodać do tego świeżo startą skórkę cytrynową. Wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów