Hamburger z tofu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2329
Hamburger z tofu
fot. pelican / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g tofu białego
  • 15 g żółtego sera
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić na kawałki i wyłożyć na talerz. Szczypiorek pokroić drobno. Tofu zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Do startego tofu dodać tarty żółty ser, wsypać mąkę kukurydzianą, dodać przepuszczony przez praskę czosnek i wbić do tego jajko. Całość doprawić do smaku solą i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować kotlety i smażyć je z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju na patelni. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do pokrojonych pomidorów. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów