Hamburger sojowy z ziemniakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2321
Hamburger sojowy z ziemniakami
fot. flavouz / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 5 dag kiełków rzeżuchy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 pomidor
  • 1 jajko
  • 1 pęczek rukoli
  • 1 łyżka masła
  • 1 pęczek drobnego szczypiorku
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki tymianku mielonego
  • sól
  • pieprz
  • maggi

Opis przygotowania:

Soję moczyć przez 4 godziny w 3 szklankach lekko osolonej wody, potem ugotować do miękkości i odcedzić. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Gotowaną soję połączyć z ryżem i ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Następnie dodać do tego obraną oraz pokrojoną drobno cebulę, kilka kropel maggi, wbić jajko i ręcznie wyrobić. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, tymiankiem i uformować kotlety. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć na niej kotlety z obu stron na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać lekko osoloną wodą, ugotować i odcedzić, po czym ubić tłuczkiem z masłem i przełożyć na talerz. Na ziemniaki wyłożyć kotlety sojowe. Pozostałe warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidora pokroić w drobną kostkę i razem z rukolą oraz kiełkami rzeżuchy dodać do potrawy. Całość posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów