Hamburger sojowy z ziemniakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2501
Składniki:
- 5 dag kiełków rzeżuchy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka brązowego ryżu
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 pomidor
- 1 jajko
- 1 pęczek rukoli
- 1 łyżka masła
- 1 pęczek drobnego szczypiorku
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 łyżeczki tymianku mielonego
- sól
- pieprz
- maggi
Opis przygotowania:
Soję moczyć przez 4 godziny w 3 szklankach lekko osolonej wody, potem ugotować do miękkości i odcedzić. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Gotowaną soję połączyć z ryżem i ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Następnie dodać do tego obraną oraz pokrojoną drobno cebulę, kilka kropel maggi, wbić jajko i ręcznie wyrobić. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, tymiankiem i uformować kotlety. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć na niej kotlety z obu stron na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać lekko osoloną wodą, ugotować i odcedzić, po czym ubić tłuczkiem z masłem i przełożyć na talerz. Na ziemniaki wyłożyć kotlety sojowe. Pozostałe warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidora pokroić w drobną kostkę i razem z rukolą oraz kiełkami rzeżuchy dodać do potrawy. Całość posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)