Gulasz z marchwi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1663
Składniki:
- 200 ml bulionu warzywnego z kostki
- 4 marchewki
- 3 ziemniaki
- 2 pęta kiełbasy śląskiej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka maki
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki oraz marchew przełożyć do rondla, po czym zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Następnie odcedzić, obrać ze skóry, ziemniaki pokroić na kawałki, a marchew w talarki. Czosnek i cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i zrumienić. Później wlać do tego bulion warzywny, dodać ugotowaną wcześniej marchew z ziemniakami i gotować na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Śmietanę wymieszać z mąką oraz pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i wlać do całości. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i szybko zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia i przełożyć do miski.
Komentarze (0)