Szynka z ciastem francuskim
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3424
Składniki:
- 4 płaty ciasta francuskiego
- 10 dkg szynki wędzonej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 35 dkg chudego twarogu
- 75 ml wody mineralnej
- 12 dkg majonezu
- 2 łyżki keczupu
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 dkg startego sera goudy
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- pęczek szczypiorku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- szczypta papryki mielonej
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrozić i pociąć na kilkanaście pasków do 1,5 cm. Obrać i posiekać drobno cebulę, czosnek, szczypiorek i natkę zielonej pietruszki. Twaróg utrzeć z majonezem, dodać wodą mineralną, natkę zielonej pietruszki, doprawić solą, pieprzem, dobrze wymieszać. Do drugiej miseczki wlać keczup, przecier pomidorowy, paprykę, czosnek i cebulę, wymieszać. Wierzch posypać szczypiorkiem. Szynkę pokroić w paski również do 1,5 cm, ułożyć ją na paskach ciasta francuskiego i razem poskręcać na spiralki. Przygotowane spiralki przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, obsypać mielonym tymiankiem, startym serem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. przez około 10 minut. Upieczoną szynkę przełożyć na talerz i podawać z dwoma miseczkami przypraw wcześniej wymienionych.
Komentarze (0)