Szynka z ciastem francuskim

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3424

Składniki:

  • 4 płaty ciasta francuskiego
  • 10 dkg szynki wędzonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 35 dkg chudego twarogu
  • 75 ml wody mineralnej
  • 12 dkg majonezu
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 dkg startego sera goudy
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • pęczek szczypiorku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta papryki mielonej

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie rozmrozić i pociąć na kilkanaście pasków do 1,5 cm. Obrać i posiekać drobno cebulę, czosnek, szczypiorek i natkę zielonej pietruszki. Twaróg utrzeć z majonezem, dodać wodą mineralną, natkę zielonej pietruszki, doprawić solą, pieprzem, dobrze wymieszać. Do drugiej miseczki wlać keczup, przecier pomidorowy, paprykę, czosnek i cebulę, wymieszać. Wierzch posypać szczypiorkiem. Szynkę pokroić w paski również do 1,5 cm, ułożyć ją na paskach ciasta francuskiego i razem poskręcać na spiralki. Przygotowane spiralki przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, obsypać mielonym tymiankiem, startym serem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. przez około 10 minut. Upieczoną szynkę przełożyć na talerz i podawać z dwoma miseczkami przypraw wcześniej wymienionych.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów