Grzyby marynowane
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 10215
Składniki:
- 5 kg grzybów (podgrzybki, prawdziwki, opieńki)
- 1 łyżka soli
- Zalewa:
- 3 l wody
- 1,5 szklanki octu 10 %
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soli
- 3 ziarna pieprzu na 1 słoik
- 3 ziarna ziela angielskiego na 1 słoik
- 2 liście laurowe na 1 słoik
- 2 ziarna gorczycy na 1 słoik
- 3 cebule
Opis przygotowania:
Grzyby dokładnie oczyścić, umyć i obgotować osolonej wodzie. Następnie przecedzić, opłukać zimną wodą i pozostawić na sitku. Przygotować zalewę. 3 l wody lekko podgrzać, dodać do niej ocet, cukier, sól oraz wszystkie przyprawy. Cebule obrać, pokroić w talarki i dodać zaprawy, którą następnie należy zagotować. Do zagotowanej zaprawy wrzucić obgotowane grzyby i jeszcze raz wszystko gotować przez 15 minut. Kiedy zaprawa lekko ostygnie przygotować słoiki. Zagotowane grzyby razem z zaprawą przelać do słoików. Pozakręcać nakrętki, słoiki włożyć do większego garnka i wlać wlać tyle wody, aby sięgała do połowy słoików. Całość pasteryzować 20 minut. Pasteryzowane grzyby przechowywać w miejscach lekko zaciemnionych.
Komentarze (0)