Grzybki marcepanowo-orzechowe z czekoladą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1679
Składniki:
- 500 g masy marcepanowej
- 250 g gorzkiej czekolady
- 1 szklanka łuskanych orzechów laskowych
- 0,5 łyżeczki cukru pudru
Opis przygotowania:
Masę marcepanową dokładnie wyrobić ręcznie, po czym podzielić ją na małe kawałki i rozwałkować na grubość 3 mm. Na rozwałkowane kawałki masy najpierw nałożyć po 3 orzechy laskowe i zawinąć je masą marcepanową, co będzie stanowiło kapelusze grzybków. Następnie w pozostałą rozwałkowaną masę zawinąć jeszcze po 2 orzechy laskowe, co będzie stanowić trzon grzybków. Wszystko razem dobrze zlepić ręcznie i przełożyć na tacę.
Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć ją do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Rozpuszczoną masą zalać całe kapelusze grzybków i częściowo tylko trzonki. Całość pozostawić do zastygnięcia czekolady, po czym przed podaniem do spożycia posypać cukrem pudrem.
Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć ją do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Rozpuszczoną masą zalać całe kapelusze grzybków i częściowo tylko trzonki. Całość pozostawić do zastygnięcia czekolady, po czym przed podaniem do spożycia posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)