Grzybki marcepanowo-orzechowe z czekoladą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1502
Grzybki marcepanowo-orzechowe z czekoladą
fot. Alessandro Bonvini / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g masy marcepanowej
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka łuskanych orzechów laskowych
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru

Opis przygotowania:

Masę marcepanową dokładnie wyrobić ręcznie, po czym podzielić ją na małe kawałki i rozwałkować na grubość 3 mm. Na rozwałkowane kawałki masy najpierw nałożyć po 3 orzechy laskowe i zawinąć je masą marcepanową, co będzie stanowiło kapelusze grzybków. Następnie w pozostałą rozwałkowaną masę zawinąć jeszcze po 2 orzechy laskowe, co będzie stanowić trzon grzybków. Wszystko razem dobrze zlepić ręcznie i przełożyć na tacę.

Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć ją do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Rozpuszczoną masą zalać całe kapelusze grzybków i częściowo tylko trzonki. Całość pozostawić do zastygnięcia czekolady, po czym przed podaniem do spożycia posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów