Deser marcepanowo-budyniowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1897
Deser marcepanowo-budyniowy
fot. LittleMissCupcakeParis / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki jeżyn
  • 1 cytryna
  • sok z z 1 cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • Na ciasto marcepanowe:
  • 250 g cukru pudru
  • 50 ml wody
  • 50 g mąki
  • 25 g margaryny
  • 10 g tłuczonych migdałów
  • 10 ml olejku migdałowego
  • Na ciasto budyniowe:
  • 300 g masła
  • 2 szklanki maki
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na masę budyniową:
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto marcepanowe: wodę zagotować z margaryną. Kiedy margaryna się rozpuści, wsypać na wrzątek mąkę i tłuczone migdały. Całość mieszać, aż masa zgęstnieje, wtedy ściągnąć z ognia, lekko przestudzić, wsypać cukier puder, wlać olejek migdałowy i zagnieść z całości ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną cienko rozwałkować i polać sokiem z cytryny. Drugą pokroić na kawałki i wyłożyć nim spody pojemniczków deserowych. Na ciasto wyłożyć umyte i osączone z wody jeżyny.

Przygotować ciasto budyniowe: oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać do niej żółtka, proszek do pieczenia, roztopione masło oraz ubitą pianę i wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć na blachę do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. na złoty kolor. Upieczone przestudzić, pokroić na kawałki i przełożyć na jeżyny w pojemniczkach z ciastem marcepanowym.

Przygotować masę budyniową: mleko zagotować z dwoma opakowaniami budyniu waniliowego, cały czas mieszając. Kiedy masa zgęstnieje, zestawić z ognia i przestudzić. Następnie letnią masę nałożyć na ciasto w pojemniczkach deserowych. Na masę budyniową położyć pocięte na kawałki ciasto marcepanowe z sokiem cytrynowym.

Całość udekorować plastrami cytryny i jeżynami i oprószyć cukrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów