Deser marcepanowo-budyniowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1897
Składniki:
- 2 szklanki jeżyn
- 1 cytryna
- sok z z 1 cytryny
- 1 łyżka cukru
- Na ciasto marcepanowe:
- 250 g cukru pudru
- 50 ml wody
- 50 g mąki
- 25 g margaryny
- 10 g tłuczonych migdałów
- 10 ml olejku migdałowego
- Na ciasto budyniowe:
- 300 g masła
- 2 szklanki maki
- 2 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Na masę budyniową:
- 2,5 szklanki mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto marcepanowe: wodę zagotować z margaryną. Kiedy margaryna się rozpuści, wsypać na wrzątek mąkę i tłuczone migdały. Całość mieszać, aż masa zgęstnieje, wtedy ściągnąć z ognia, lekko przestudzić, wsypać cukier puder, wlać olejek migdałowy i zagnieść z całości ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną cienko rozwałkować i polać sokiem z cytryny. Drugą pokroić na kawałki i wyłożyć nim spody pojemniczków deserowych. Na ciasto wyłożyć umyte i osączone z wody jeżyny.
Przygotować ciasto budyniowe: oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać do niej żółtka, proszek do pieczenia, roztopione masło oraz ubitą pianę i wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć na blachę do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. na złoty kolor. Upieczone przestudzić, pokroić na kawałki i przełożyć na jeżyny w pojemniczkach z ciastem marcepanowym.
Przygotować masę budyniową: mleko zagotować z dwoma opakowaniami budyniu waniliowego, cały czas mieszając. Kiedy masa zgęstnieje, zestawić z ognia i przestudzić. Następnie letnią masę nałożyć na ciasto w pojemniczkach deserowych. Na masę budyniową położyć pocięte na kawałki ciasto marcepanowe z sokiem cytrynowym.
Całość udekorować plastrami cytryny i jeżynami i oprószyć cukrem.
Przygotować ciasto budyniowe: oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać do niej żółtka, proszek do pieczenia, roztopione masło oraz ubitą pianę i wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć na blachę do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. na złoty kolor. Upieczone przestudzić, pokroić na kawałki i przełożyć na jeżyny w pojemniczkach z ciastem marcepanowym.
Przygotować masę budyniową: mleko zagotować z dwoma opakowaniami budyniu waniliowego, cały czas mieszając. Kiedy masa zgęstnieje, zestawić z ognia i przestudzić. Następnie letnią masę nałożyć na ciasto w pojemniczkach deserowych. Na masę budyniową położyć pocięte na kawałki ciasto marcepanowe z sokiem cytrynowym.
Całość udekorować plastrami cytryny i jeżynami i oprószyć cukrem.
Komentarze (0)