Grzanki z pieczarkami i pomidorami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 612
Składniki:
- 400 g małych pieczarek
- 6 pomidorków cherry
- 4 kromki chleba tostowego
- 4 łyżki masła
- 4 plastry cytryny
- 1 łyżeczka suszonego tymianku do pomidorów
- 1 łyżeczka suszonego tymianku do pieczarek
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Pieczarki oraz pomidory umyć i odsączyć z wody. Pomidory przekroić na połowy i oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem oraz majerankiem. Pieczarki obrać z błony i przekroić na połowy. Chleb tostowy zrumienić z obu stron na 2 łyżkach rozgrzanego masła na patelni, a po zrumienieniu ściągnąć go z patelni i wyłożyć na talerz. Na rozgrzaną bez tłuszczu patelnię dodać przygotowane wcześniej pomidory i smażyć je do chwili, aż zaczną się kurczyć. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do grzanek na talerzu. Następnie rozgrzać masło na patelni, wsypać do niego suszony tymianek, smażyć przez 40 sekund i dodać do tego pokrojone wcześniej pieczarki. Doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć je przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do całości na talerzu. Wszystko udekorować pokrojoną cytryną.
Komentarze (0)