Grzanki z pieczarkami i pomidorami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 612
Grzanki z pieczarkami i pomidorami
fot. Ewan-M (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g małych pieczarek
  • 6 pomidorków cherry
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 łyżki masła
  • 4 plastry cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku do pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku do pieczarek
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Pieczarki oraz pomidory umyć i odsączyć z wody. Pomidory przekroić na połowy i oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem oraz majerankiem. Pieczarki obrać z błony i przekroić na połowy. Chleb tostowy zrumienić z obu stron na 2 łyżkach rozgrzanego masła na patelni, a po zrumienieniu ściągnąć go z patelni i wyłożyć na talerz. Na rozgrzaną bez tłuszczu patelnię dodać przygotowane wcześniej pomidory i smażyć je do chwili, aż zaczną się kurczyć. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do grzanek na talerzu. Następnie rozgrzać masło na patelni, wsypać do niego suszony tymianek, smażyć przez 40 sekund i dodać do tego pokrojone wcześniej pieczarki. Doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć je przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do całości na talerzu. Wszystko udekorować pokrojoną cytryną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów