Grzanki z krewetkami i jajkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 995
Grzanki z krewetkami i jajkiem
fot. Mike Rosenberg (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g mrożonych, małych krewetek
  • 2 jajka
  • 2 kromki chleba razowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki sou tabasco
  • 2 pomidory
  • 2 liście sałaty
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cytryna
  • zielony koperek
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz cytrynę umyć i odsączyć z wody. Sałatę z koperkiem wyłożyć na talerz. Pomidory pokroić w ćwiartki i dodać do warzyw na talerzu. Kromki chleba razowego lekko zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz z warzywami. Kiedy grzanki przestygną, wysmarować je majonezem.

Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i wrzuci je do rondla z gotującym się 1 l lekko osolonej wody. Krewetki gotować je przez 2 minuty, po tym czasie krewetki odcedzić, przestudzić i wyłożyć na grzanki z majonezem. Jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać je ze skorupek, pokroić w ćwiartki i dodać do całości.

Wszystko skropić sosem tabasco i udekorować pokrojoną cytryną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów