Grzanki z krewetkami i jajkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 995
Składniki:
- 400 g mrożonych, małych krewetek
- 2 jajka
- 2 kromki chleba razowego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki sou tabasco
- 2 pomidory
- 2 liście sałaty
- 2 łyżki oleju
- 1 cytryna
- zielony koperek
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz cytrynę umyć i odsączyć z wody. Sałatę z koperkiem wyłożyć na talerz. Pomidory pokroić w ćwiartki i dodać do warzyw na talerzu. Kromki chleba razowego lekko zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz z warzywami. Kiedy grzanki przestygną, wysmarować je majonezem.
Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i wrzuci je do rondla z gotującym się 1 l lekko osolonej wody. Krewetki gotować je przez 2 minuty, po tym czasie krewetki odcedzić, przestudzić i wyłożyć na grzanki z majonezem. Jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać je ze skorupek, pokroić w ćwiartki i dodać do całości.
Wszystko skropić sosem tabasco i udekorować pokrojoną cytryną.
Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i wrzuci je do rondla z gotującym się 1 l lekko osolonej wody. Krewetki gotować je przez 2 minuty, po tym czasie krewetki odcedzić, przestudzić i wyłożyć na grzanki z majonezem. Jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać je ze skorupek, pokroić w ćwiartki i dodać do całości.
Wszystko skropić sosem tabasco i udekorować pokrojoną cytryną.
Komentarze (0)