Grzanki z jajkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1898
Grzanki z jajkami
fot. Sandy Austin / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 kromki chleba
  • 4 jajka
  • 20 dag pokrojonego bekonu
  • 1 główka salaty
  • 3 łyżki oleju
  • pieprz
  • Na sos:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki maki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 łyżeczki curry
  • sól

Opis przygotowania:

Jajka ugotować na twardo, odcedzić, obrać i przekroić na połowy. Przyrządzić sos: Masło stopić w rozgrzanym rondlu, dodać do niego powoli mąkę i mieszać trzepaczką, aby nie dopuścić do zrumienia mąki. Do rozmieszanej mąki i masła dolewać stopniowo mleko, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa. Do masy dodać szczyptę soli i odrobinę curry, dobrze wymieszać i ściągnąć z ognia. Rozgrzać olej na patelni, usmażyć na nim grzanki i przełożyć na talerz. Bekon podsmażyć na 1 łyżce oleju i dodać do grzanek. Sałatę umyć, osaczyć z wody i położyć na bekonie. Połówki jajka położyć na sałacie i zalać je sosem beszamelowym. Całość posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów