Grzanki z jajkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1986
Składniki:
- 4 kromki chleba
- 4 jajka
- 20 dag pokrojonego bekonu
- 1 główka salaty
- 3 łyżki oleju
- pieprz
- Na sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki maki
- 1,5 szklanki mleka
- 0,5 łyżeczki curry
- sól
Opis przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, odcedzić, obrać i przekroić na połowy. Przyrządzić sos: Masło stopić w rozgrzanym rondlu, dodać do niego powoli mąkę i mieszać trzepaczką, aby nie dopuścić do zrumienia mąki. Do rozmieszanej mąki i masła dolewać stopniowo mleko, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa. Do masy dodać szczyptę soli i odrobinę curry, dobrze wymieszać i ściągnąć z ognia. Rozgrzać olej na patelni, usmażyć na nim grzanki i przełożyć na talerz. Bekon podsmażyć na 1 łyżce oleju i dodać do grzanek. Sałatę umyć, osaczyć z wody i położyć na bekonie. Połówki jajka położyć na sałacie i zalać je sosem beszamelowym. Całość posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (0)