Grzanki z grzybami i gruszkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2769
Składniki:
- 40 dag mieszanych grzybów (pieczarki, kurki)
- 2 gruszki
- 4 dag masła
- 1/2 szklanki śmietany
- 1/4 litra białego wina
- 1 cebula
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 4 kromki chleba razowego
- 4 plastry wędzonej, chudej szynki
- 2 goździki korzenne
- suszony tymianek
- 4 gałązki świeżego tymianku
- cukier
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Opis przygotowania:
Gruszki przekrój, wytnij gniazda nasienne, gotuj przez około 4-5 minut w białym winie z małą ilością cukru i goździkami. Wyjmij. Każdą połówkę ponacinaj z szerszej strony w taki sposób, aby się nie rozpadła, a po lekkim przyciśnięciu dała się rozciągnąć w wachlarzyk.
Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Oczyść grzyby, rozgrzej masło, dodaj grzyby wraz z cebulą i podduś. Dodaj śmietanę, odparuj, przypraw natką pietruszki, solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem. Kromki chleba razowego obłóż plastrami wędzonej szynki. Następnie ułóż na blasze i lekko zapiecz. Grzanki z szynką ułóż na talerzykach. Na wierzchu połóż grzyby, przybierz wachlarzykami z gruszek i gałązkami tymianku.
Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Oczyść grzyby, rozgrzej masło, dodaj grzyby wraz z cebulą i podduś. Dodaj śmietanę, odparuj, przypraw natką pietruszki, solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem. Kromki chleba razowego obłóż plastrami wędzonej szynki. Następnie ułóż na blasze i lekko zapiecz. Grzanki z szynką ułóż na talerzykach. Na wierzchu połóż grzyby, przybierz wachlarzykami z gruszek i gałązkami tymianku.
Komentarze (0)