Grzanki z grzybami i gruszkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2769
Grzanki z grzybami i gruszkami

Składniki:

  • 40 dag mieszanych grzybów (pieczarki, kurki)
  • 2 gruszki
  • 4 dag masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/4 litra białego wina
  • 1 cebula
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 4 kromki chleba razowego
  • 4 plastry wędzonej, chudej szynki
  • 2 goździki korzenne
  • suszony tymianek
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • cukier
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Opis przygotowania:

Gruszki przekrój, wytnij gniazda nasienne, gotuj przez około 4-5 minut w białym winie z małą ilością cukru i goździkami. Wyjmij. Każdą połówkę ponacinaj z szerszej strony w taki sposób, aby się nie rozpadła, a po lekkim przyciśnięciu dała się rozciągnąć w wachlarzyk.

Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Oczyść grzyby, rozgrzej masło, dodaj grzyby wraz z cebulą i podduś. Dodaj śmietanę, odparuj, przypraw natką pietruszki, solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem. Kromki chleba razowego obłóż plastrami wędzonej szynki. Następnie ułóż na blasze i lekko zapiecz. Grzanki z szynką ułóż na talerzykach. Na wierzchu połóż grzyby, przybierz wachlarzykami z gruszek i gałązkami tymianku.

Autor: magdam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów