Lasagne z jabłkiem, boczkiem i śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1315
Lasagne z jabłkiem, boczkiem i śmietaną
fot. opacity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml śmietany 18%
  • 15 g wędzonego boczku w plastrach
  • 4 płaty makaronu lasagne
  • 3 jabłka Renety
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Jabłka oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Makaron lasagne wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i rozłożyć go płatami na talerzu. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej i zasypać go brązowym cukrem. Następnie boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku dodać starte jabłka z cukrem i natkę zielonej pietruszki. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i smażyć pod przykryciem, do chwili, aż jabłka zmienią kolor na ciemniejszy. Wtedy całość ściągnąć z ognia i nałożyć na ugotowany wcześniej makaron. Wszystko polać śmietaną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów