Lasagne z jabłkiem, boczkiem i śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1498
Składniki:
- 100 ml śmietany 18%
- 15 g wędzonego boczku w plastrach
- 4 płaty makaronu lasagne
- 3 jabłka Renety
- 1 łyżka brązowego cukru
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Jabłka oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Makaron lasagne wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i rozłożyć go płatami na talerzu. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej i zasypać go brązowym cukrem. Następnie boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku dodać starte jabłka z cukrem i natkę zielonej pietruszki. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i smażyć pod przykryciem, do chwili, aż jabłka zmienią kolor na ciemniejszy. Wtedy całość ściągnąć z ognia i nałożyć na ugotowany wcześniej makaron. Wszystko polać śmietaną.
Komentarze (0)