Groszek z pomarańczą i mietą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1916
Groszek z pomarańczą i mietą
fot. thebittenword.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki startej skórki pomarańczowej
  • 1 kg zielonego groszku w łupinie
  • 1 łyżka wody
  • garść świeżej mięty
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Groszek oraz miętę umyć i osączyć z wody. Groszek w łupinie zalać 1 l wody, szybko zagotować i odcedzić. Masło stopić na patelni i wymieszać z 1 łyżką wody. Dodać do tego pokrojoną drobno miętę i dusić przez 1 minutę. Do duszonych składników dodać ugotowany wcześniej zielony groszek i smażyć przez kolejną 1 minutę. Następnie wszystko oprószyć szczyptą soli, dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Na koniec posypać startą skórką pomarańczową

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów