Groszek z pomarańczą i mietą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1916
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki startej skórki pomarańczowej
- 1 kg zielonego groszku w łupinie
- 1 łyżka wody
- garść świeżej mięty
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Groszek oraz miętę umyć i osączyć z wody. Groszek w łupinie zalać 1 l wody, szybko zagotować i odcedzić. Masło stopić na patelni i wymieszać z 1 łyżką wody. Dodać do tego pokrojoną drobno miętę i dusić przez 1 minutę. Do duszonych składników dodać ugotowany wcześniej zielony groszek i smażyć przez kolejną 1 minutę. Następnie wszystko oprószyć szczyptą soli, dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Na koniec posypać startą skórką pomarańczową
Komentarze (0)