Groszek ptysiowy z serem i sosem bazyliowo-pistacjowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1525
Groszek ptysiowy z serem i sosem bazyliowo-pistacjowym
fot. tannazie / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g twarogu koziego
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • 1 główka czerwonej sałaty
  • sól
  • Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka wody
  • Sos:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka tłuczonych pistacji
  • 1 garść świeżej bazylii

Opis przygotowania:

Sałatę oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Następnie sałatę wyłożyć na talerz.

Przygotować ciasto: wodę przelać do rondla, dodać do tego masło i razem podgrzewać na średnim ogniu do chwili, aż masło się roztopi. Wtedy wsypać do tego stopniowo mąkę, cały czas mieszając drewnianą łyżką do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wówczas należy ściągnąć je z ognia, wbić do tego jajka, wsypać szczyptę soli, dokładnie wymieszać, przełożyć do szprycy i wycisnąć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Twaróg kozi wymieszać ze śmietaną oraz szczyptą soli i nałożyć go na upieczony groszek ptysiowy i dodać do sałaty na talerzu.

Przygotować sos: bazylię przełożyć do miksera, wlać do niej oliwę z oliwek, dodać tłuczone pistacje, doprawić do smaku szczyptą soli, zmiksować na jednolitą masę i polać nią całość.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów