Ptysiowy groszek
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1637
Składniki:
- 60 g mąki
- 25 g masła
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki smalcu
- 1 jajko
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Masło stopić w rondelku, po stopieniu zdjąć z niego pianę, zalać mlekiem i zagotować. Wsypać część mąki, a kolejną część pozostawić do obtaczania ciasta i mieszać bez przerwy na małym ogniu, aż powstałe ciasto zacznie odchodzić od naczynia. Następnie zdjąć z ognia i nadal mieszając wbić najpierw białko, a potem żółtko, dobrze rozmieszać. Całość doprawić solą i pozostawić do ostygnięcia. Gdy ciasto stężeje - łyżeczką lub odpowiednią formą wyrobić małe kulki, obtoczyć je w mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym smalcu. Po usmażeniu wyciągnąć na bibułę i odczekać, aż zostaną odtłuszczone. Podajemy na zimno.
Komentarze (0)