Ptysiowy groszek

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1467
Ptysiowy groszek

Składniki:

  • 60 g mąki
  • 25 g masła
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Masło stopić w rondelku, po stopieniu zdjąć z niego pianę, zalać mlekiem i zagotować. Wsypać część mąki, a kolejną część pozostawić do obtaczania ciasta i mieszać bez przerwy na małym ogniu, aż powstałe ciasto zacznie odchodzić od naczynia. Następnie zdjąć z ognia i nadal mieszając wbić najpierw białko, a potem żółtko, dobrze rozmieszać. Całość doprawić solą i pozostawić do ostygnięcia. Gdy ciasto stężeje - łyżeczką lub odpowiednią formą wyrobić małe kulki, obtoczyć je w mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym smalcu. Po usmażeniu wyciągnąć na bibułę i odczekać, aż zostaną odtłuszczone. Podajemy na zimno.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów