Groszek z miętą i bakłażanem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1473
Składniki:
- 300 g mrożonego groszku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 bakłażan
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki chili
- garstka świeżej mięty
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz miętę umyć i osączyć z wody. Groszek rozmrozić, przesypać go na 2 łyżki rozgrzanej oliwy na patelni, oprószyć szczyptą soli, tartym parmezanem i smażyć do chwili, aż ser zacznie się rozpuszczać. Wtedy składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Bakłażana pokroić w plastry o grubości 1,5 cm, oprószyć go szczyptą soli, pieprzu, mielonym kminkiem, papryką chili i smażyć z obu stron do miękkości na pozostałej oliwie na patelni na średnim ogniu. Gotowego ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości. Wszystko posypać świeżą miętą.
Komentarze (0)