Groszek z miętą i bakłażanem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1473
Groszek z miętą i bakłażanem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mrożonego groszku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki chili
  • garstka świeżej mięty
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz miętę umyć i osączyć z wody. Groszek rozmrozić, przesypać go na 2 łyżki rozgrzanej oliwy na patelni, oprószyć szczyptą soli, tartym parmezanem i smażyć do chwili, aż ser zacznie się rozpuszczać. Wtedy składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Bakłażana pokroić w plastry o grubości 1,5 cm, oprószyć go szczyptą soli, pieprzu, mielonym kminkiem, papryką chili i smażyć z obu stron do miękkości na pozostałej oliwie na patelni na średnim ogniu. Gotowego ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości. Wszystko posypać świeżą miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów